Blog

PVC csónak tárolása télen

PVC csónak tárolása télen

A PVC csónakok rendkívül népszerűek a hobbicsónakosok és a halászok körében, mivel rendkívül könnyűek, strapabíróak és egyszerűen kezelhetők. Azonban télen, amikor a hideg időjárás és a havazás megjelenik, a csónakok tárolása kihívást jelenthet. A megfelelő tárolás biztosítja a csónak hosszú élettartamát, és elkerüli a sérüléseket, amelyek jelentősen befolyásolhatják a csónak teljesítményét. Ezért fontos, hogy a PVC csónakokat megfelelően tároljuk télen, és gondoskodjunk róluk, hogy a következő szezonra újra használatra kész állapotban legyenek. A következőkben néhány tipp található a PVC csónakok téli tárolásához, amelyek segítenek megőrizni a csónak épségét és állapotát a következő szezonig.

PVC csónak előkészítése téli tárolásra

A téli tárolás megkezdése előtt megfelelően fel kell készítenie PVC csónakját.

  • Először is el kell távolítani a csónakból az üléseket, az evezőket, a motortartót, és a padlót, valamint az egyéb csónaktartozékokat.
  • Ezt követően meg kell tisztítani a csónakot a szennyeződéstől, homoktól, algáktól és fűmaradványoktól. Távolítsa el a halpikkely maradványait és az illatos horgászcsalit – szaguk vonzza a rágcsálókat, amelyek károsíthatják a PVC anyagot.
  • A csónakot szivaccsal vagy puha kefével meg kell mosni, különösen ott, ahol az oldala össze van kötve az aljával. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek olaj- vagy benzinfoltok a hajón. Ne használjon súrolószereket, elegendő egy agresszív komponensek nélküli mosószer.
  • Ezután alaposan meg kell szárítani a csónakot. Különös figyelmet kell fordítani a varratokra és a csónak egyéb nehezen elérhető helyeire, amelyek felhalmozzák a nedvességet.
  • Ellenőrizze az összes csónaktartozékot is. Mossa meg és szárítsa meg jól, ha bármilyen sérülés van, javítsa ki.
  • Továbbá, ha a csónak téli előkészítése során bármilyen sérülést (vágás, kopás, karcolás) észlel, jelölje meg, hogy saját maga hárítsa el egy javítókészlet segítségével, vagy lépjen kapcsolatba a KOLIBRI cég szervizével.
  • Ha zsákban tárolja csónakját, nagyon fontos, hogy megfelelően hajtsa össze. Helyezze csónakját sima felületre, eressze le a levegőt a hengerek kamráiból és a felfújható gerincből, ha a csónakja megdőlt. Ehhez nyissa ki a szelepfedelet, nyomja meg a szelepszárat, hogy a legalacsonyabb helyzetbe kattanjon, engedje ki a levegőt. A PVC csónakot nulla feletti hőmérsékleten össze kell hajtani, hogy elkerüljük az éles sarkokat és a gyűrődéseket. Ha az Ön csónakja evezős, akkor nem mindegy, hogyan kell összecsukni a csónakot. De ha Ön álló keresztmetszetű motorcsónak tulajdonosa, akkor javasoljuk, hogy a tatról induljon. Helyezze a csónakot egy sík felületre, igazítsa az oldalakat, csavarja be a csónakba, és nyomja rájuk a keresztmetszetet úgy, hogy a csónak szélessége a keresztfa szélessége legyen. Tekerje be a kúpokat a kereszttartóba, és kezdje el simán összecsukni a csónakot. 

PVC csónak tárolására szolgáló helyek télen

Ez attól függ, hogy melyik helyiségben kívánja tárolni a csónakot. Ha ez egy garázs, fészer vagy padlás, ahol van elég hely, akkor jobb, ha a csónakot felfújja. Általában vízszintesen a mennyezet alá akasztják, bár függőlegesen – ha a csónak eleje fel van emelve, és vízszintesen – az oldalán is tárolható. A motorcsónakot nem tanácsos függőlegesen a kúpokra helyezni – sokkal jobb, ha a kereszttartóra támasztja, hogy a kúpok ne érjenek a padlóhoz.

Ha nem tudja felfújt állapotban tárolni csónakját, akkor óvatosan összehajthatja, és a gyártó eredeti tasakjában tárolhatja. Ugyanakkor a fő szabály az összecsukási sorrend és a hőmérsékleti rendszer betartása a hajó összecsukásakor.

Általános vélekedés szerint a modern PVC anyagokból készült csónakok -20 °C-ig és az alatti hőmérsékleten is tárolhatók. Ha mégis zsákban tartja a csónakot nulla °C alatti hőmérsékleten, akkor erősen nem ajánlott olyan fizikai befolyást gyakorolni, amely megváltoztathatja alakját és helyzetét a hőmérséklet emelkedése előtt. Ne tegyen más tárgyakat és nehéz tárgyakat a tetejére. A nem megfelelően hajtogatott PVC anyag alacsony hőmérsékleten veszít rugalmasságából, ami gyűrődéshez vezethet.

Ahogy fentebb említettük, ha van elég helye a garázsban vagy más zárt térben, a csónakja ott is tárolható. Ha a helyiségben vannak fűtőberendezések, a csónakot tőlük a lehető legtávolabb kell elhelyezni.

A csónak tárolásának módjai:

A felfújható csónak tárolásának fő előkészítési szakaszai a szezonon kívül.

  • alaposan tisztítsa meg a csónakot a szennyeződésektől, algáktól, halpikkelyektől és a további szennyeződésektől;
  • mossa le a csónakot;
  • jól szárítsa meg a csónakot;
  • ellenőrizze a PVC felületen az esetleges hibákat.

A következő lépések a tárolás módjától függenek:

Felfújt csónak tárolása

A felfújt csónakot zárt térben tárolják (vízszintesen vagy függőlegesen):

  • helyezze a csónakot a lehető legtávolabb a fűtőberendezésektől;
  • megszünteti a benzingőzök, olajok stb. hatását;
  • vegye figyelembe a közeli éles tárgyakkal, szerszámokkal stb. való érintkezés veszélyét.

Összecsukott csónak tárolása

A hajót a gyártótól származó csomagolózsákban kell tárolni!

  • ha egy felfújható csónakot összecsukva tárolnak negatív hőmérsékleten, akkor alakját és helyzetét nem szabad megváltoztatni, amíg a hőmérséklet meg nem emelkedik;
  • ha vannak fűtőberendezések a helyiségben, a csónakot azoktól a lehető legtávolabb kell elhelyezni.

Ezek az egyszerű szabályok lehetővé teszik, hogy PVC felfújható csónakját évekig működőképes állapotban tartsa javítás nélkül. A következő vízi szezon kezdetével hajója újra és újra elhozza Önnek az új kirándulások, horgászat és baráti pihenés örömét a természetben.

Webáruház készítés
argep.hu cofidis_hu