Blog

Hogyan válasszuk ki az optimális csónakhosszt?

Hogyan válasszuk ki az optimális csónakhosszt?

Amikor csónakvásárlásra kerül a sor, számos tényezőt kell figyelembe venni, azonban az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora csónakhosszt válasszunk. Az optimális csónakhossz megválasztása számos tényezőtől függ, mint például az előnyös sebesség, az üzemanyag-fogyasztás és az ár. Ezenkívül fontos szempont, hogy mire használjuk a csónakot. Ha csak kikapcsolódásra és horgászatra használjuk, akkor egy kisebb csónak is megfelelő lehet, de ha hosszabb kirándulásokra vagy nagyobb családi eseményekre tervezzük a csónakázást, akkor nagyobb csónakra lesz szükségünk. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen tényezőknek kell irányítaniuk a választást, és hogyan lehet megtalálni az optimális csónakhosszt az igényeinkhez és költségvetésünkhöz mérten.

A kis csónakok piacán számos felfújható PVC csónak található, amelyek különböznek egymástól, beleértve a hosszt is.

Hogyan válasszuk ki a csónak optimális hosszát, hogy egy-két ember kényelmesen elférjen benne? Ezt a kérdést minden kezdő horgász és természetkedvelő felteszi.

A csónak optimális hosszának meghatározásához el kell döntenie, hogy milyen célra és milyen összetételben fogja használni a felfújható csónakot. És csak ezt követően kezdje tanulmányozni a különböző gyártók felfújható csónakjának műszaki jellemzőit, hasonlítsa össze azokat, majd vásárolja meg kedvenc modelljét.

A csónak hosszának megválasztásánál több tényező is szerepet játszik:

- Teherbírás

- Kapacitás

Először is nézzük meg mit jelent a teherbírás, valamint az utaskapacitás.

Teherbírás

A csónak teherbírása a szállított rakomány súlya, amelyet a csónak elbír, miközben megőrzi tengeri alkalmasságát. A csónak hosszát mindig a választott modell teherbírásával és kapacitásával összefüggésben kell figyelembe venni.

Utaskapacitás

Az utaskapacitás az utasok száma, amelyet egy csónak szállíthat. A csónak teherbírásának meghatározása után meg lehet határozni annak utaskapacitását, vagyis a csónakban elhelyezhető maximális utaslétszámot. Fontos szempont még a hajó belső térhasználhatósága, azaz, hogy elegendő használható hely legyen az utasok számára.

Nézzünk néhány példát a KOLIBRI felfújható csónakjaira:

Ha kedveli az egyedüli, csendes horgászatot, csak egy horgászbotja és néhány csalija van, akkor érdemes kisebb méretű evezős csónakokat választani a „Super Light” sorozatból. Ezeknek a modelleknek a hossza 190 és 230 cm között változik.
De ne felejtsük el, hogy ezek a vízi jármű külső méretei, és a kényelmes csónakban való tartózkodáshoz a pilótafülke (a csónak belső tere) méretei szükségesek, és ezek a méretek a henger átmérőjével kisebbek.

A „Standard” vagy „Profi” sorozatú, 220-250 cm hosszú evezős csónakok is alkalmasak egyéni horgászatra. Ezekben a sorozatokban a csónakok henger 
átmérője és teherbírása nagyobb, mint a „Super Light” sorozatban. Ha pedig széllel szemben szeretne közlekedni, válassza a „Standard” vagy „Profi” sorozatú motorcsónakokat, amelyek hossza 200, 245 cm. Ha fontos számára a kényelem, vagy nagyobb terhelést szeretne felvenni a hajó fedélzetén, akkor válasszon 260-280 cm-es modelleket, besorolástól, evezéstől vagy motortól függetlenül.


A 260-280 cm hosszú csónak két utas számára is alkalmas. De ne feledje, hogy a csónak belső tere (pilótafülke) kicsi lesz a közös horgászathoz. Két halász kényelmes tartózkodása érdekében a csónak hossza 300 és 330 cm között változhat.
Ezúton is szeretnénk emlékeztetni, hogy a csónak hosszának kiválasztásakor ne felejtse el figyelembe venni a fedélzeten lévő rakomány mennyiségét, valamint
 vegye figyelembe a csónak teherbírását is.

Egy 300-330 cm hosszú csónakon három-négy utas is elfér. Azonban ahhoz, hogy három vagy négy utas kényelmesen tartózkodhasson a csónakon, jobb, ha egy 360-400 cm hosszú csónakot választ.

450 cm-es motoros felfújható csónak maximum 6 fő számára készült.
Azonban, ha négy emberrel szeretne horgászni, akkor ez lesz a tökéletes választás. A modell belső tere lehetővé teszi négy utas kényelmes elhelyezését kis rakomány mellett.

A csónak hosszának megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az azonos hosszúságú, de különböző típusú (evezős vagy motoros) modellek pilótafülkéje eltérő.
A motoros felfújható csónakra egy álló keresztfatartó van felszerelve, amely elveszi a belső teret. Például egy 260 cm hosszú evezős csónak 190 x 60 cm-es pilótafülke, míg egy azonos hosszúságú motorcsónak 165 x 64 cm-es pilótafülke.

 

Webáruház készítés
argep.hu cofidis_hu