Blog

Felfújható katamarán. Miért jobb mint a felfújható gumicsónak?

Felfújható katamarán. Miért jobb mint a felfújható gumicsónak?

-A felfújható katamaránok egyre népszerűbbek az emberek körében, akik a vízen töltenék szabadidejüket. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért érdemes inkább felfújható katamaránt választani, mint felfújható gumicsónakot. A válasz egyszerű: a felfújható katamaránok jobb stabilitást, magasabb sebességet és nagyobb terhelhetőséget biztosítanak, mint a gumicsónakok. Ráadásul a katamaránok két felfújható hajótestből állnak, ami azt jelenti, hogy a vízen való mozgásuk sokkal könnyebb és biztonságosabb. Az alacsonyabb karbantartási költségek és a könnyű szállíthatóság csak további előnyöket jelentenek, amikor a felfújható katamaránok és a gumicsónakok összehasonlításáról van szó.

A katamarán egy olyan hajótípus, amely két független, párhuzamos hajótestből áll, melyeket egy keresztirányú fedélzet köt össze, ami szolgálhat pilótafülkeként és fedélzetként is.
A katamaránok alkalmasak evezésre, vitorlázásra és motorozásra is.
Az ókor óta a Polinéziai népek mind hagyományos katamaránokat, mind "proa" katamaránokat használnak, ahol a kisebb úszótest a hajó főtestén kívül helyezkedik el.
Ezekkel a hajókkal sok ezer mérföldnyi távolságot tettek meg a Csendes-óceánon, számos szigeten letelepedve mindkét féltekén.


Milyen előnyei vannak a katamaránoknak a hagyományos egycsónakos hajókkal szemben?
És ha ezek az előnyök nyilvánvalóak és egyértelműek, akkor miért nem minden hajó testét készítik katamarán formában?
Melyik katamaránt érdemes választani?


A katamarán előnyei:

1. Stabilitás

Először is, a katamarán test sokkal magasabb stabilitással rendelkezik a hagyományos egycsónakos hajókhoz képest, ami a két úszótörzs közötti vízkiszorítás elosztásának köszönhető. Ez különösen igaz hullámok esetén.

A katamarán tökéletesen ellenáll a sima sodródásnak a tengeren, különösen oldalirányú hullámokkal szemben (mellékvitorlázás).
Egy átlagos hajónak azért kell az ívbe fordulnia a hullámokkal szemben, hogy nagyobb stabilitást érjen el.
Ezzel szemben a katamarán sokkal magabiztosabban viselkedik, még akkor is, ha oldalirányú (átlós) hullámokkal szembesül, vagy farhullám esetén, amikor az egycsónakos hajó hirtelen irányt válthat vagy akár elsüllyedhet az íven belül.

Az utasok elhelyezése egy hagyományos csónak fedélzetén bizonyos korlátokkal jár, különösen, amikor azok helyet változtatnak.
A katamarán mentes ezektől a korlátoktól - még akkor is, ha az összes utast az egyik oldalra helyezik, a katamarán így is eléggé stabil marad.

2.Sebesség és dinamika

A katamarán éles orr részével, vágja át a vizet alacsony szöggel.
Minél nagyobb a sebesség, annál erősebb a felhajtóerő, ami kinyomja a katamaránt a vízből. Ezért a katamarán képes különböző sebességeken haladni anélkül, hogy túlzott ingadozások lennének.
A felfújható katamaránok két csőre vannak függesztve, az alja és az keresztfa tartó alig érinti a vizet (a hagyományos katamaránoknál), vagy egyáltalán nem érinti (összehasonlítva a felfújható csónakokkal) a vizet.
Az ellenállás a minimális, ezáltal javulnak a sebességi jellemzők és így az üzemanyag-fogyasztás is csökken.

Egy felfújható csónak, ellentétben egy katamaránnal, V-alakú feneket, U-alakú testet és keresztfatartót használ.
Mindez a vízben merül, és észrevehető ellenállást kelt a mozgás során.
Alacsony sebességnél a hajó inkább tolja maga előtt a vizet, ahelyett, hogy átvágná azt.
Nagyobb sebességnél az orr felhajlik és kiemelkedik a vízből, míg a keresztfatartó mélyebbre süllyed.
A sebesség növekedésével az orr még jobban emelkedik, ami már nem biztonságos – ekkor már erőteljes motorra van szükség a csónak teste kiemelkedjen a vízből, hogy a síkmozgásba lépjen.

Továbbá, minél több utas van a felfújható csónakban annál nagyobb teljesítményű motorra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő sebességet érjen el, különben a csónak a vízen siklás helyett egyszerűen csak hullámot lök maga előtt.

A katamarán mentes az ilyen hátrányoktól, a víz felületével való érintkezés kisebb területe és a vízfelületre kifejtett elosztott vízkiszorítás miatt.

A katamarán számára a magas sebesség tervezett mozgáshoz egy érezhetően kisebb teljesítményű motor szükséges, az orra nem emelkedik fel és a hajó fara nem süllyed olyan mértékben a vízbe, mint egy hagyományos csónaknál.
Emellett a katamaránoknál a fedélzeten lévő extra személyek jelenléte sem olyan kritikus.

Megjegyezzük továbbá, hogy a katamarán hossza nem befolyásolja sebességi jellemzőit semmilyen módon a fent említett okok miatt.

Kis teljesítményű motorokkal a katamarán viszonylag jó sebességre és dinamikára képes, így nincs értelme erős motorokat telepíteni rájuk.
Erős motorral a hajótesttel rendelkező hajók jobban teljesítenek, a sebességük magasabb lesz, mint a katamaránoké.

Az átlagos hajók siklóútja hullámokon gyakran lehetetlen, ami nem mondható el a katamaránok magas sebességre tervezett mozgásáról.
A katamarán úszótestjei úgy viselkednek, mint lengéscsillapítók.
Természetesen ez a hullámokon való mozgásra vonatkozik, ésszerű hullám magassági korlátok között.

3. Manőverezés

Éles manőverezéskor nagy sebességnél a katamaránok a kormányzási út belső oldalára dőlnek, hasonlóan a keresztvitorlásokhoz.
Egy normál fordulat során a katamarán hajótestének úgy tűnik, mintha síneken haladna.

A csónakok másképp viselkednek nagy sebességnél történő manőverezéskor – ha a kereszttörzsű hajók dőlésbeli fordulatot hajtanak végre befelé, akkor a lapátkerekes hajók nagy sebességnél elveszíthetik teherüket, mert az oldalirányú lejtés a fordulat külső oldalára irányul, és nagyon problémás maradni a fedélzeten.

4. Hajtás teljesítmény

A Katamaránok testének sajátosságai miatt, még nagy sebességnél sem eresztik le a hátsó részüket, simán siklanak, így képesek áthaladni sekély vízeken.
Bár alacsony sebességnél a catamarán merülése és a hagyományos csónaké közel azonos.

Ne feledkezzünk meg a Kolibri katamaránok csöveinek alsó részének védőrúddal történő megerősítéséről sem – ez egy vízi terepjáróvá teszi, amely képes átcsúszni a homokpadon, és nem kell félni az algákkal benőtt területektől sem.

Melyik katamaránt válasszam?

A Kolibri katamaránok sorozata négy modellt tartalmaz - egy 4 személyes három méterestől egy majdnem négy és fél méter hosszú hét személyes szépségig, amelynek terhelhetősége több mint 700 kg, és akár 20 lóerős motorral is hajtható.
Melyik a legjobb felfújható katamarán?
A modell kiválasztása méret és terhelhető képesség alapján általában egyszerű ügy.

Más kérdés, hogy alapvetően érdemes-e előnyt adni egy katamaránnak egy hagyományos kormányozhtaó motorizálható csónak felett?
Katamarán vagy csónak? A katamaránok előnyei nyilvánvalóak. Mindet leírtuk fentebb.

A katamaránok jelentősen drágábbak, és általában nagyobbak, mint az azonos osztályú csónakok. Itt már számítanak a személyes preferenciáid és azok a célok, amelyekért vásárolni tervezed ezt a vízi járművet.

Mindenesetre, akár a katamaránról, akár a csónakról van szó, ez egy érdemes választás lesz, és a jármű sok éven át nem fog cserben hagyni.

 

Webáruház készítés
argep.hu cofidis_hu